Karkade je druh veľkokvetého ibišteka, z ktorého sa používajú iba kvety. Rovnaký názov má egyptský národný čaj, ktorý sa vyznačuje silnou typickou arómou a kyslastou osviežujúcou chuťou. V Arábii býva väčšinou dosladzovaný cukrom. Sušené kvety karkade pripravené v náleve sú vynikajúcim nápojom na osvieženie a zahnanie smädu. Hotové karkade vyzerá ako pohár plný krvi – vďaka sýto červenej farbe. Zaujímavosťou je, že pokiaľ hotové karkade vlejeme do studenej vody, zmodrie. Užívaním karkade dosiahneme celkové osvieženie tela. Hrá rolu v odvodnení organizmu. Zadržiavanie vody v organizme je dnes spôsobené rôznymi aspektmi, napr. príjmom mnohých solí z potravy. Dôležitá je teda podpora obličkového vylučovania. Karkade napomáha od pocitu tzv. ťažkých nôh, prispieva k normálnemu žilovému a cievnemu zdraviu, podporuje krvný obeh. Surovina na prípravu čajového nálevu. Ustanovenie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotných tvrdeniach, nám nedovoľuje informovať vás o ďalších pozitívnych účinkoch tejto rastliny na váš organizmus. Informácie o pôsobení si prosím vyhľadajte vo voľne dostupných zdrojoch na internete či v literatúre. Príprava Jednu polievkovú lyžicu sušených kvetov karkade zalejeme 500 ml horúcej vody a necháme 5–10 min. lúhovať, podľa požadovanej chuti. Nálev je možné popíjať studený aj teplý, možno dosladiť medom či cukrom.
Obsah |
1000g |
Zloženie |
100% Hibiscus sabdariffa |
Typ |
Sypaný |
Druh |
Jednodruhový |