Pór (Allium porrum), rovnako ako cibuľa a cesnak, patrí do čeľade ľaliovitých, ale chutí oveľa jemnejšie ako jeho pikantné príbuzní. Klíčky sú bohaté na vitamíny A, B a C a taktiež na minerály a soli, ako je vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén a železo. Vďaka vysokému obsahu vody a draslíka pôsobí detoxikačne (diureticky). Zinok zlepšuje arteriálny a žilový obeh. Klíčky póru sú veľmi bohaté na vitamín K. Ten reguluje zrážanlivosť krvi a je dôležitý pre vývoj kostí, pretože zaisťuje, že sa vápnik zabudováva do kostí a neukladá sa na stenách ciev. Zabraňuje osteoporóze a chráni tepny pred arteriosklerózou. Sú tiež dobrým zdrojom beta-karoténu , ktorý má antioxidačné vlastnosti a zachytáva voľné radikály. Vďaka tomu chráni bunky tela – najmä oči a kožu – pred poškodením a môže predchádzať rakovine a srdcovým chorobám. Pór je veľmi bohatý na inulín , rozpustnú vlákninu, ktorá sa nachádza iba v niekoľkých potravinách a má mimoriadne priaznivé účinky na budovanie zdravej črevnej flóry. Pomerne vysoký obsah vitamínu C a kyseliny listovej posilňuje imunitný systém. Klíčenie v nakľučovacej nádobe Pórové klíčky rastú v nádobe na klíčky veľmi dobre (doba namáčania 8-10 hodín), trvá približne 4 dni, než uvidíte prvé klíčky a majú dlhšiu dobu klíčenia ako iné klíčky. Asi po 12 dňoch sú pripravené na zber.
Zloženie |
Pór |
Obsah |
90g |
Značka |
Eschenfelder |