Pohánka nie je zrno, ale je to krídlatka a je príbuzná šťaveľa a rebarbore. Pohánka je obzvlášť bohatá na rutín. Rutín je jedným z flavonoidov, ktoré majú silnú antioxidačnú silu. Podobne ako antibiotiká môžu flavonoidy inhibovať aktivitu baktérií a dokonca pôsobiť proti vírusom. Rutín posilňuje a stabilizuje cievy, podporuje krvný obeh a chráni pred prekrvením ciev. Pohánka je bez lepku a lektínu. Lektíny sú bielkoviny, ktoré zahusťujú krv, a preto môžu upchať žily. Väčšina zŕn, ktoré poznáme, obsahuje lektíny. Z vitamínov poskytuje pohánka významné množstvo skupiny B komplexu, najmä vitamínov B2, B3 a B6 a tiež vitamínu E. Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahuje okrem iného vápnik, draslík, horčík, fosfor a železo. Pohánka je vysoko kvalitným zdrojom bielkovín, pretože obsahuje osem esenciálnych aminokyselín vrátane lyzínu. Lyzín stimuluje rast kostí a bunkové delenie, robí vás silnými, vytrvalými a výkonnými. Skrášľuje pokožku, vlasy a nechty a podieľa sa na tvorbe kolagénu. Vysoký podiel lecitínu má regulačný vplyv na hladinu cholesterolu. Lecitín je tiež dôležitou živinou pre pečeňové bunky a mozog, to znamená, že na jednej strane podporuje detoxikáciu organizmu a na druhej strane zvyšuje naše duševné schopnosti a môže pôsobiť preventívne pri depresiách a úzkostiach. Klíčenie v nakľučovacej nádobe Po namáčaní po dobu 6 - 8 hodín sú klíčky orechovej pohánky pripravené na zber po 2 - 3 dňoch. Vzhľadom na to, že pohánka môže ľahko tvoriť sliz, odporúčame semienka dôkladne prepláchnuť, najmä po namočení.
Zloženie |
Pohánka |
Obsah |
500g |
Značka |
Eschenfelder |