Hnedé proso je červenooranžová forma prosa latnatého (Panicum miliaceum L. ) z rodu proso latnatej (Panicum) z čeľade sladkých tráv (Poaceae). Jáhly neobsahujú lepok a sú dobrou bezlepkovou alternatívou iných obilnín pre ľudí trpiacich celiakiou. Proso je bohaté na minerály ako je meď, horčík, železo , mangán a predovšetkým oxid kremičitý (100 g hnedého prosa poskytuje 550 mg oxidu kremičitého). Tretinu oxidu kremičitého tvorí kremík, stopový prvok, ktorý hrá dôležitú úlohu ako živina a stavebný materiál pre chrupavky, spojivové tkanivo, kožu, vlasy a nechty a prispieva k mineralizácii kostí. Obsah železa v hnedom prose je pomerne vysoký – 4,5 mg na 100 g. Škrupina hnedého prosa obsahuje tiež početné antioxidačne aktívne sekundárne rastlinné látky , napr. B. kyselinu fytovú a kyselinu šťaveľovú. Klíčenie v nakľučovacej nádobe Použite 1 alebo 2 polievkové lyžice. Semená namočte na 8 hodín do nádoby na klíčenie Eschenfelder. Potom vodu zlejte a pohár nechajte šikmo sitkom dole (ideálne v odkvapkávacej mriežke Eschenfelder). Opláchnite dvakrát denne čerstvou vodou a po 3-6 dňoch si vychutnajte lahodné čerstvé hnedé klíčky prosa.
Zloženie |
Hnedé proso |
Obsah |
500g |
Značka |
Eschenfelder |