Judášovo ucho (lat. Hirneola auricula judae ) je hojne rastúca huba rôsolovitého, jemného, až lepkavého povrchu. Dlho bola považovaná za nejedlú špongiu a nebola spracovávaná ako pokrm. Až v dvadsiatom storočí si začala vybojovávať svoje miesto. Judášovo ucho rastie po celom svete. Rastie na staršom dreve, najčastejšie na kmeňoch bazy. Názov pramení z mienky, že práve na baze sa obesil zradca Judáš Iškariotský. Od bazy pramení aj jeho ďalší názov Bolcovitka bazová. Zatiaľ čo na západe nie je Judášovo ucho príliš konzumované, v Číne je veľmi cenené, a to nielen v gastronómii. Huby ako Judášovo ucho, Hliva ustricová a Shiitake sú veľmi vhodným doplnkom stravy pre svoju vynikajúcu chuť. Práve vďaka vynikajúcej chuti je možné nenásilne tieto huby pridávať a obohacovať s nimi bežné pokrmy, a maximálne tak využiť ich vlastnosti. Ustanovenie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotných tvrdeniach, nám nedovoľuje informovať vás o účinkoch tejto huby na váš organizmus. Informácie o pôsobení si prosím vyhľadajte vo voľne dostupných zdrojoch alebo v herbári. Tradičné použitie Judášovo ucho je nutné pred konzumáciou nechať prejsť varom. Používa sa do pikantných zmesí s mäsom, do polievok, do kapustového šalátu, ako pochutina má širokú škálu využiteľnosti. Vzhľadom na schopnosť pohlcovať vlhkosť sa napríklad namletý výborne hodí na zahusťovanie polievok a omáčok. Surovina na individuálne použitie.
Zloženie |
100% Hirneola auricula judae |
Obsah |
100g |